Ga naar inhoud

Gezondheidsverklaring

Het moment van overlijden is nooit met zekerheid te voorspellen. Iedereen kent wel een verhaal van een oudtante die honderd werd ondanks haar rookverslaving, en anderzijds van een veel te jong overleden neef of vriend ondanks gezonde gewoonten. Toch wordt de kans op vroegtijdig overlijden door gezondheidsproblemen groter als men ongezond leeft. Daarom krijgen zij die aantoonbaar gezond(er) leven een korting op de premie voor de overlijdensrisicoverzekering ten opzichte van zij die er ongezonde gewoonten op nahouden.

Verzekerd bedrag en gezondheidstoetsing

Tot een lager verzekerd bedrag van zo’n 150.000 tot 250.000 euro geldt dat er alleen een gezondheidsverklaring hoeft te worden ingevuld, ofwel een vragenlijst met gezondheid-gerelateerde vragen. Deze moeten eerlijk beantwoord worden, en variëren van informatie over lengte en gewicht tot drinkgewoonten, tabaksgebruik en ziektegeschiedenis. Blijkt na uw overlijden dat u iets achtergehouden heeft, dan keert de verzekeraar niets uit. Het bedrag waarbij een gezondheidsverklaring afdoende is, verschilt per verzekeraar.

Bij hogere verzekerde bedragen, maar ook bij verzekeringen met een scherpe premie, is de gezondheidskeuring strenger dan alleen een zelf ingevulde gezondheidsverklaring. Hierbij is een keuring door een medisch specialist niet ongebruikelijk. Bij een verzekerd bedrag tot ongeveer 350.000 wordt een onafhankelijke huisarts ingeschakeld voor de medische test, bij een hoger bedrag is een internist de norm. U mag na een medische toetsing altijd eerst zelf de resultaten inzien. Bent u het niet eens met het oordeel? Dan mag u de adviseur vragen om een toelichting, en als u zich daar niet in kunt vinden, is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen.

Gewoonten en erfelijkheid

Niet-rokers kunnen tot wel 50 procent korting krijgen op de premie in vergelijking met rokers. Ook het BMI, de verhouding van lengte en gewicht, is van invloed. Iemand die volgens de huidige standaarden als te zwaar wordt aangemerkt, zal dit merken in de hoogte van de premie. Meer sporten en minder of geen alcohol drinken worden gezien als gezonde gewoonten, en dragen daarmee bij aan een lagere overlijdensrisicoverzekeringspremie.

Natuurlijk hebben ook erfelijke ziekten invloed op de overlijdenskans. Worden die ook meegenomen in de premiebepaling? In de eerstgenoemde vragenlijst van de gezondheidsverklaring mag de verzekeraar niets vragen over erfelijke ziektes. Is deze informatie op de een of andere manier toch beschikbaar, dan mag de verzekeraar deze niet gebruiken om de kans op overlijden in te schatten. Gaat het om een hoger verzekerd bedrag, dan mag er wél gevraagd worden naar erfelijke aandoeningen in de familie.

Veranderingen in de gezondheid

Begint u weer met roken tijdens de looptijd van de verzekering? Geef dit dan door. Stopt u juist met roken? Dit kan een mooie korting opleveren. Verandert uw gezondheid in de verwerkingsperiode van uw gezondheidsverklaring? Geef dit dan alsnog door aan de verzekeringsverstrekker. Doet u dit niet, dan wordt dit later alsnog gezien als het achterhouden van informatie, en wordt er mogelijk niets uitgekeerd aan uw nabestaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *