Ga naar inhoud

Regelgeving overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering werkt als volgt. Voor een afgebakende periode, ook wel de looptijd van de verzekering, bent u verzekerd van een vergoeding bij overlijden. Hiervoor moet u bewijzen in wat voor gezondheidsstaat u bent, moet u kiezen hoe lang de periode duurt en bepaalt u aan wie en eventueel waaraan het geld moet worden besteed. Maar wat zijn verder de regels omtrent deze vorm van levensverzekering?

 

Verplichting tot verzekeren?

Hoewel in Nederland verschillende verzekeringen verplicht zijn, zoals de WA- en de zorgverzekering, is de overlijdensrisicoverzekering niet een van deze verplichte vormen. Het kan wel zijn dat de hypotheekverstrekker een overlijdensverzekering verplicht stelt, om afbetaling van de hypotheek te garanderen.

 

Looptijd

Voordat de overlijdensrisicoverzekering van start gaat, bakent u de periode af waarin u verzekerd wilt zijn. Een veelvoorkomende keuze is de duur van de hypotheek, zodat deze gegarandeerd afbetaald kan worden: overlijdt u binnen de looptijd, dan komt er een bedrag vrij waarmee de hypotheek afgelost kan worden. Als u overlijdt nĂ¡ de periode die u koos, ook al gaat het om een dag later, dan keert de verzekeraar niets uit.

 

Gezondheid

Bij alle overlijdensrisicoverzekeringen is een bepaalde mate van informatie over de gezondheid nodig. Verzekeringen die minder informatie vragen, kunnen duurder zijn. Hoe dan ook mag u geen ziektes, ongezonde gewoontes of lichamelijke klachten achterhouden. Mocht u dit wel doen, dan mag de verzekeraar besluiten niet uit te betalen bij overlijden. De stand van uw gezondheid wordt bij een lager verzekerd bedrag uit een vragenlijst opgemaakt, maar wordt bij hogere bedragen door een arts vastgesteld. U mag als eerste de resultaten inkijken, en als u het niet met het oordeel eens bent, bezwaar aantekenen. De kosten voor het gezondheidsonderzoek zijn voor de verzekeraar, ook als u besluit toch niet in zee te gaan met de desbetreffende aanbieder.

 

Euthanasie

Als een aandoening tot euthanasie leidt, is dat een traject waarin medisch professionals stap voor stap zorgvuldig te werk zijn gegaan. Bij euthanasie blijft de overlijdensverzekering dan ook gewoon intact. Hierbij geldt vanzelfsprekend dat de aandoening ofwel vermeld is bij het aangaan van de verzekering, ofwel op dat moment nog niet de kop op had gestoken. Als de ziekte in kwestie al wel bekend was, en niet aan de verzekeraar gemeld, dan wordt er niets uitgekeerd aan de nabestaanden en/of andere rechthebbenden.

 

Zelfdoding

Een overlijdensrisicoverzekering betaalt uit bij het overlijden van de persoon die verzekerd is, tenzij diegene zelf een eind aan het leven heeft gemaakt. Dit is om te voorkomen dat de verzekeraar doelbewust wordt gebruikt om een geldbedrag los te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *