Ga naar inhoud

Regelgeving uitvaartverzekering, opzegging, afkopen etc.

De basis van de uitvaartverzekering is duidelijk: u betaalt premie gedurende een bepaalde periode, en bij overlijden – ook tijdens de periode dat u premie betaalt – wordt een bedrag of een pakket aan diensten beschikbaar gesteld voor de uitvaart. Maar wat zijn nu precies de regels, hoe zit het met stopzetten, en wat betekent eventueel afkopen voor uw situatie?

 

Kosten, verplichting en indexatie

Hoe ouder u een uitvaartverzekering aangaat, hoe duurder de premie. De kans van overlijden wordt immers groter naarmate u ouder wordt. Ook bij de uitvaartverzekering is gezondheid een factor, omdat ook bij een slechte gezondheid de overlijdenskans stijgt. Hoe dan ook is een uitvaartverzekering, hoewel verstandig, niet verplicht in Nederland.

 

Let erop dat u een uitvaartverzekering met indexatie aangaat. Dat houdt in dat het verzekerde bedrag meegroeit met de prijzen van de markt. Stijgt de prijs van grafstenen bijvoorbeeld, dan is dit bij een uitvaartverzekering met indexatie ingecalculeerd.

 

Drie varianten

Er zijn drie vormen van de uitvaartverzekering: de natura uitvaartverzekering, de kapitaalverzekering en de natura sommenverzekering. De eerste betaalt uit in natura, dat wil zeggen in goederen en diensten. Er is een pakket beschikbaar waarin bepaalde uitvaartverzorgers zijn opgenomen en vooraf is vastgesteld wat welk pakketonderdeel mag gaan kosten. Overstijgt een onderdeel deze prijs, dan moet dit zelf worden aangevuld. De kapitaalverzekering keert juist uit in geld. Hierbij is indexatie van groot belang, en is verder veel vrijheid in de invulling van de uitvaart. Overblijvend geld is voor de nabestaanden. De derde vorm is een tussenoplossing: er wordt alleen geld uitgekeerd, maar dit mag uitsluitend aan de uitvaart worden besteed.

 

Opzeggen van de verzekering

Als u tijdens de looptijd van de verzekering besluit om deze te beëindigen, is afkopen mogelijk. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat u de premie niet langer wilt of kunt opbrengen. Maar ook als u juist meer vermogen hebt vergaard, kan het aantrekkelijk zijn om de verzekering stop te zetten: u hebt dan de verzekering wellicht niet langer nodig, en kunt de maandelijkse of jaarlijkse premiebetaling laten voor wat hij is. Een andere optie is dan overigens om de rest van de premie in een keer af te betalen.

 

Afkopen en waarde

Afkopen klinkt alsof u iets moet betalen, maar u krijgt meestal juist geld. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van hoe lang u al premie heeft betaald. Is dit een korte periode geweest, dan kan het bedrag op nul uitkomen. De kosten die de verzekeraar heeft gemaakt, worden namelijk van de betaalde premie afgetrokken, en het bedrag dat overblijft is voor u.

 

Naturaverzekering

Het stopzetten van een naturaverzekering is niet verstandig, tenzij u de premie echt niet meer kunt opbrengen. U krijgt namelijk geen bedrag terug als u deze verzekeringsvorm stopt, omdat de verzekering uitbetaalt in natura. Stopt u de verzekering vroegtijdig, dan is er geen naturavergoeding mogelijk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *